Przed konsultacją proszę sporządzić dzienniczek dietetyczny
oraz zapoznać się z poniższymi warunkami przeprowadzania
pomiaru analizy składu ciała.
Należy przygotować się do pomiaru, zasady te warunkują
wiarygodne i powtarzalne wyniki:
24 godziny przed badaniem proszę nie pić alkoholu ani kawy
2 godziny przed pomiarem proszę powstrzymać się od jedzenia i picia, gdyż wahania bilansu wody oddziałują na procentową zawartość tłuszczu i wody podczas pomiaru
bezpośrednio przed pomiarem nie należy kąpać się, pływać, przebywać w saunie
przed badaniem należy skorzystać z toalety
pomiary zawsze dokonywane są w bieliźnie, bosymi stopami (podeszwy stóp nie powinny być zabrudzone – utrudnienie przepływu prądu)
Przygotowując się do wizyty, warto
wypełnić 3-dniowy dzienniczek dietetyczny pobierz tutaj. Rzetelność prowadzenia
dzienniczka pozwoli dokładniej ocenić sposób żywienia
oraz popełniane błędy. Najlepiej gdyby dzienniczek zawierał 2
dni powszednie oraz 1 dzień weekendowy.
Dzienniczek powinien także uwzględniać wszystkie spożyte
płyny oraz przekąski.
Dodatkowych informacji dostarczą m.in. aktualne wyniki badań krwi, moczu; wypis ze szpitala, zalecenia lekarskie, wykaz zażywanych leków, witamin, suplementów.
(w górę)
Celem I konsultacji jest uzyskanie jak najwięcej informacji,
które pozwolą dopasować program dietetyczny dla Twoich potrzeb.
W tym celu zadam Tobie szereg pytań,
które dadzą mi pełen obraz Twojego dotychczasowego sposobu
żywienia, stylu życia, upodobań kulinarnych oraz wszystkich
dotychczas stosowanych restrykcji dietetycznych.
Kluczową rolę odgrywa tu przede wszystkim szczera rozmowa,
podczas której przedstawisz mi swoje oczekiwania oraz opracujemy
plan działania.
W czasie konsultacji ocenię Twój dzienniczek dietetyczny, wskażę błędy żywieniowe i
sposoby ich unikania. Przeanalizuję również wyniki badań krwi
oraz moczu,
a w razie nieprawidłowości przekażę zalecenia dietetyczne,
które pomogą w ich unormowaniu.
(w górę)
Analizę wyników badań lekarskich (jeżeli będziesz takie posiadać),
Badanie antropometryczne (pomiar masy ciała, wzrostu, obwodu w talii i biodrach),
Wyliczenie wskaźników BMI i WHR, odniesienie wyników do norm,
Pomiar ciśnienia tętniczego krwi,
Analizę składu ciała metodą BIA (zawartość w ciele tkanki tłuszczowej, mięśniowej i wody), odniesienie wyników do norm,
Wyliczenie podstawowej przemiany materii,
Wywiad
dietetyczny
(poznanie dotychczasowego żywienia, stylu życia, dzienniczek dietetyczny, wskazanie błędów
żywieniowych, odpowiedzi na nurtujące pytania),
Omówienie właściwego sposobu żywienia wraz ze wskazówkami dla przyszłej diety,
Przekazanie wydruków z dokonanych pomiarów,
Przekazanie zaleceń ogólnych (tabela produktów zalecanych i przeciwwskazanych)
Na życzenie pacjenta po wizycie zostanie opracowany indywidualny jadłospis, dostosowany do współistniejących chorób, preferencji żywieniowych i trybu życia.
(w górę)
Konsultacja kontrolna obejmuje:
Badanie antropometryczne (kontrolny pomiar masy ciała obwodu w talii i biodrach), porównanie z wynikami uzyskanymi na wcześniejszej konsultacji,
Wyliczenie wskaźników BMI i WHR,
Pomiar ciśnienia tętniczego krwi,
Analizę składu ciała metodą BIA (zawartość w ciele tkanki tłuszczowej, mięśniowej i wody), odniesienie do wyników ze wcześniejszych pomiarów,
Omówienie stosowanego jadłospisu, wniesienie ewentualnych poprawek, odpowiedź na pytania powstałe w trakcie trwania kuracji,
Przekazanie wydruków z dokonanych pomiarów,
I konsultacja kontrolna planowana
jest po 2 tygodniach od przekazania jadłospisu wraz z
zaleceniami.
Następne odbywają się minimum 1 raz w miesiącu, w
zależności od Twoich potrzeb.
Dokładam wszelkich starań, aby nasze spotkanie przebiegło w miłej i spokojnej atmosferze. Po konsultacji zapewniam stały kontakt telefoniczny i mailowy.
(w górę)